Suha občutljiva koža

Suha občutljiva koža

Občutljivo, suho kožo ima od rojstva le dobra desetina žensk. Značilna je za svetlopolte, in ker je manj mastna, je tanjša in brez pigmenta ter zato tudi bolj dovzetna za vse zunanje vplive. V mladih letih je ob pravilni in dobri negi to najlepša koža – rožnata in brez por. Običajno mladostnica s tako kožo nima težav z ogrci in mozolji. Žal pa se z leti, največkrat zaradi nepravilne nege, spremeni. Postane napeta, pogosto razdražena, na njej se pojavljajo  vnetja in luskavost. Se pa tudi bolj kot druge vrste kože nagiba h gubavosti. Takšno kožo je treba še posebno skrbno negovati. Na srečo sodobna kozmetika pri tem zelo uspešno pomaga. Izbirati pa moramo dobro, saj nam koža hitro »zameri«, če jo preobremenimo z negovalnimi pripomočki ali če te prepogosto menjavamo.

Velja načelo: manj je več

Za čiščenje je najbolj primerno mleko z maščobo za nego suhe kože. Uporabljamo ga samo zvečer, kajti še s tako blagim čiščenjem odvzamemo suhi koži njene naravne obrambne snovi. Zjutraj pa kožo umijemo z mlačno vodo ali jo očistimo z blagim tonikom, ki kožo poživi in osveži. Izberemo tonik, ki ne vsebuje alkohola, obogaten pa naj bo z zeliščnimi izvlečki in vlažilnimi sredstvi.
Zjutraj in zvečer občutljivo, suho kože rahlo namažemo s kremo. Uporabljamo nočno in dnevno kremo. Dnevna krema mora vsebovati filtre za ultravijolične žarke, ki kožo ščitijo pred prehitrim staranjem. Če se le da, se soncu izogibamo, obraz pa si zaščitimo poleg kreme še s primernim pokrivalom.
Ko se pojavijo prve gubice okrog oči, pričnemo uporabljati tudi posebno kremo za ta predel. Večkrat pa si nanesemo še primerno kremno masko. Koža po njej postane bolj voljna, rdečica in nadraženost pa se umirita.

Pomembna je tudi prehrana

Stanje kože je v veliki meri odvisno tudi od našega počutja in od hrane, ki jo uživamo. Vse napake se hitro poznajo. Izogibajmo se stresu, kolikor se da, in se naučimo sproščati. Najbolje pa se je odpovedati tudi kavi, pravemu čaju in gaziranim napitkom. Izogibati se moramo alkoholu in močnim začimbam, ki spodbujajo krvni obtok, posledica pa so rdeči kožni madeži in srbenje.

Suha občutljiva koža
Pomakni se na vrh