Nasveti toksikologov za varnejšo kuhinjo

Varna kuhinja

Zdravje vaše družine je v veliki meri odvisno od varnosti vaše kuhinje. Prostor, kjer pripravljamo hrano, pogosto pa tudi obedujemo, bi moral biti seveda čim bolj zaščiten pred (potencialno) strupenimi snovmi. Žal pa toksikologi pogosto ugotavljajo, da je povprečna kuhinja polna takšnih in drugačnih nevarnosti. Čeprav je praktično nemogoče, da bi sebe in svojo družino zaščitili pred vsemi potencialnimi tveganji, je vsekakor pametno, da se poskušate vsaj približati temu idealu. Za začetek se osredotočite predvsem na ključna področja, ki so lahko povezana z nadpovprečno visokim tveganjem, postopoma pa lahko vključite tudi različne »detajle«. Kateri so torej tisti vidiki, ki jih toksikologi izpostavljajo še posebej pogosto?

1. Previdno pri izbiri detergenta za posodo in sredstev za pomivalni stroj

Ne glede na to, ali posodo pomivate ročno ali s pomočjo pomivalnega stroja, bi morali biti zelo previdni pri izbiri izdelkov, s katerimi si pri tem pomagate. Izogibajte se detergentom za pomivanje posode in sredstvom za uporabo v pomivalnem stroju, ki vsebujejo ogromno kemikalij. Pametno je torej, da daste tudi pri tovrstnih izdelkih prednost čim bolj naravnim sredstvom, ki vsebujejo samo najnujnejše sestavine. Čeprav gre za izdelke, ki jih na koncu izperemo s pomočjo vodo (ali pa to namesto nas naredi pomivalni stroj), lahko na krožnikih in drugi posodi kljub temu ostanejo delci teh snovi, ki predstavljajo nevarnost za zastrupitev, iritacijo dihal in sorodne zaplete. Previdnost ni torej nikoli odveč.

2. Poskrbite za optimalno kakovost oziroma varnost vode

Voda iz pipe je sicer pri nas praviloma zelo kakovostna in varna, vsaj v primerjavi s številnimi drugimi državami, vendar to še ne pomeni, da niso možne izboljšave. Toksikologi pogosto opozarjajo, da je skrb za optimalno varnost vode eden od najpomembnejših vidikov varne kuhinje. Vsaj občasno je tako pametno uporabiti set za testiranje kakovosti pitne vode za domačo uporabo. Koristna pa je lahko tudi uporaba filtrov.

3. Pred kuhanjem (na plinskem štedilniku) ne pozabite na vklop nape

Eden od najpomembnejših korakov pred začetkom kuhanje je vklop kuhinjske nape, še posebej če uporabljate plinski štedilnik. Med kuhanjem se lahko namreč sproščajo drobni strupeni delci, ogljikov monoksid, dušikov dioksid in formaldehid. Količina teh snovi v zraku lahko hitro doseže nevarno visoko raven, zato je nujna uporaba nape. Obenem pa je pomembno, da redno preverjate, ali vaša kuhinjska napa deluje optimalno. Če se pojavijo težave z napo, si lahko pomagate s prezračevanjem prostora, pri čemer je dobro uporabiti tudi ventilator, da bo pretok zraka čim boljši. Ko vaš plinski štedilnik ne bo več funkcionalen, pa je vsekakor smiselno, da ga nadomestite z varnejšo, okolju prijaznejšo različico, na primer z indukcijskim štedilnikom.

4. Izbirajte varno posodo za pripravo in shranjevanje hrane

Pred nakupom ponev in druge posode za kuhanje se prepričajte, da ne vsebujejo nevarnih snovi, ki bi lahko med segrevanjem prešle v hrano. Nevarnost za izločanje potencialno nevarnih snovi je med kuhanjem in peko seveda še posebej visoka, saj lahko visoke temperature pospešijo ta proces. Vendar toksikologi opozarjajo, da bi morali biti zelo previdni tudi pri izbiri posode za shranjevanje živil oziroma jedi. Odsvetuje se uporaba plastičnih posod za shranjevanje, saj lahko to poveča nevarnost za stik s snovmi, ki lahko med drugim privedejo do težav z endokrinim sistemom. Precej boljša izbira so posode iz materialov, kot je steklo. Če občasno vendarle uporabite plastično posodo za shranjevanje, pa poskrbite, da boste hrano pred tem čim bolj ohladili.

Nasveti toksikologov za varnejšo kuhinjo
Pomakni se na vrh