Granatno jabolko: Skrite koristi za zdravje, ki jih morate poznati

Granatno jabolko

Granatno jabolko je sadež, ki ga vsi poznamo, vendar ga premalokrat uživamo. Za marsikoga je to še vedno eksotičen sadež, ki pa je bogat z vitamini, rudninami in antioksidantivnimi snovmi, ki jih ima kar trikrat več kot zeleni čaj. Ves ta nabor vsebovanih snovi pomaga ohranjati naše zdravje in preprečevati bolezni. V sadežu najdemo vitamine skupin C in B, fosfor in kalij.

Granatno jabolko je polno zdravih učinkovin

Granatno jabolko zmanjšuje tudi tveganje za nastanek rakavih obolenj, pomoaga pri okrevanju in vzpostavitvi naravnega ravnovesja v telesu po operacijah, boleznih in kemoterapijah. Več o tem si preberite tukaj. Nekatere raziskave so pokazale tudi uspešnost zdravljenja raka na dojki z oljem, ki ga pridobivajo iz sadeža. Olje sproži reakcijo v rakavih celicah, da se same od sebe uničijo oz. umrejo. Snovi v granatnem jabolku poleg že naštetega pomagajo pri zniževanju slabega holesterola, krvnega tlaka in nastajanju krvnih strdkov.

Svež sadež ali sveže iztisnjen sok se uporablja pri zdravljenju črevesnih težav in obolenj, zbija vročino in blaži astmo. Sok iz granatnega jabolka topi tudi maščobne obloge v telesu. Čudežev seveda ne moremo pričakovati brez redne vadbe, lahko pa nekoliko pripomore k temu. Že v stari Grčiji so Granatno jabolko cenili kot simbol plodnosti in ljubezni.

Dandanes je v poplavi raznovrstnih živil in prehranskih dopolnil težko vedeti, katera izmed njih resnično prinašajo zdravstvene koristi, ki jih obljubljajo. Ena izmed dragocenih superživil, ki pa je v zadnjem času pridobila zasluženo pozornost, je granatno jabolko. V tem članku bomo razkrili različne vidike koristi granatnega jabolka za zdravje in kako ga lahko vključite v svojo prehrano.

Antioksidativna moč granatnega jabolka

Granatno jabolko je znano po svoji visoki vsebnosti antioksidantov. Antioksidanti so snovi, ki ščitijo naše celice pred oksidativnim stresom in poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Te poškodbe so povezane z različnimi stanji in boleznimi, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, rakom in staranjem kože.

Zdravo srce in uravnavanje krvnega tlaka

Ena izmed ključnih koristi uživanja granatnega jabolka je njegov pozitiven vpliv na zdravje srca. Študije so pokazale, da lahko redno uživanje granatnega soka pomaga zniževati visok krvni tlak ter izboljšuje zdravje srca in ožilja. Vsebuje snovi, ki spodbujajo proizvodnjo dušikovega oksida, kar pomaga razširjati krvne žile in izboljšuje cirkulacijo.

Sok granatnega jabolka

Za dobro prebavo

Granatno jabolko vsebuje vlaknine, ki so ključne za zdrav prebavni sistem. Vlaknine spodbujajo redno prebavo, preprečujejo zaprtje ter ohranjajo zdravo črevesno floro. Poleg tega lahko granatno jabolko pomaga tudi pri zmanjševanju vnetja v prebavilih in lajšanju simptomov različnih prebavnih težav.

Podpora imunskemu sistemu

V boju proti različnim boleznim ima granatno jabolko prav tako pomembno vlogo. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, predvsem vitamina C, lahko pomaga krepiti imunski sistem. S tem se poveča sposobnost telesa, da se učinkovito brani pred okužbami in boleznimi.

Močan zaveznik v boju proti raku

Edinstvene spojine, imenovane polifenoli, ki jih najdemo v granatnem jabolku, so pokazale obetavne rezultate v zvezi s preprečevanjem in zdravljenjem različnih vrst raka. Ti polifenoli delujejo protivnetno in antioksidativno, kar lahko zmanjšuje tveganje za razvoj raka ter upočasnjuje rast že obstoječih tumorjev.

Granatno jabolko za lepšo kožo

Že stoletja se granatno jabolko uporablja tudi v kozmetične namene. Visoka vsebnost antioksidantov pomaga zaščititi kožo pred prostimi radikali in preprečuje prezgodnje staranje kože. Dodatno lahko uživanje soka granatnega jabolka prispeva k izboljšani hidraciji kože ter ji podari zdrav sijaj.

Kako vključiti granatno jabolko v prehrano?

Obstaja več načinov, kako lahko vključite granatno jabolko v svojo vsakodnevno prehrano. Najpreprostejši način je uživanje svežega sadja. Lahko ga dodate v solate, smoothije ali pa ga preprosto uživate samostojno. Poleg tega je priljubljen tudi sveže stisnjen sok iz granatnega jabolka, ki ga lahko pijete kot osvežilen napitek.

Granatno jabolko: Skrite koristi za zdravje, ki jih morate poznati
Pomakni se na vrh