Alkohol krči možgane

Pitje alkohola

Dolgo je veljalo, da zmerno uživanje alkohola ni posebej problematično – oziroma da je lahko celo zdravo, če na primer izberemo rdeče vino. Vendar pa se pojavlja vse več študij, ki postavljajo tovrstne trditve pod vprašaj. Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji Nature, je prinesla še posebej šokantne ugotovitve. Alkohol lahko dobesedno skrči naše možgane, tudi če gre za precej majhne količine.  Zmanjšanje volumna je bilo opazno že pri rednem uživanju od ene do dveh enot alkohola dnevno, kar v praksi pomeni, da je lahko problematičen že 1 deciliter vina oziroma polovica pločevinke (2,5 decilitra) piva.

Raziskovalci analizirali posnetke možganov skoraj 37.000 moških

Kot omenjeno, v zadnjem času narašča število dokazov, ki pričajo o tem, da rednega uživanja alkohola ne smemo razumeti kot povsem neškodljivo navado – tudi če je količina popitega alkohola zelo majhna. Raziskovalci, ki so zaposleni na univerzi v ameriški zvezni državi Pensilvanija, so se odločili za natančnejšo preučitev razmerja med rednim uživanjem alkohola in možganskimi spremembami, natančneje spremembami možganskega volumna. Šlo je za obsežno raziskavo, ki je zajemala podatke za skoraj 37.000 moških. Šlo je za osebe srednjih let in starostnike. Analiza posnetkov, zbranih s pomočjo slikanja možganov, je prinesla zanimive, predvsem pa zaskrbljujoče ugotovitve …

Polovica pločevinke piva dnevno lahko možgane postara za kar dve leti

Raziskovalci so upoštevali tudi druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na krčenje možganov oziroma zmanjševanje volumna. Obenem pa je bil upoštevana velikost glave. Tudi ko so bile upoštevane te spremenljivke, je ostala korelacija med uživanjem alkohola in krčenjem možganov zelo očitna. S povečevanjem količine zaužitega alkohola se je volumen možganov zmanjševal, nekateri deli možganov pa so bili pri tem še posebej prizadeti. Tako je bila zaznana korelacija med uživanjem alkohola in krčenjem t. i. sive možganovine, pa tudi korelacija med alkoholom in krčenjem mikrostruktur, ki sestavljajo belo možganovino. Kot je bilo omenjeno že uvodoma, je bilo zmanjševanje volumna možganov oziroma specifičnih delov možganov opazno že pri relativno majhni količini alkohola, ki je do nedavnega veljala za povsem varno. Redno uživanje polovice pločevinke oziroma 2,5 decilitra piva dnevno lahko tako možgane postara za kar dve dodatni leti.

Tveganje za krčenje možganov se ne povečuje linearno, temveč eksponentno

Toda čeprav kozarec vina ali piva ni tako nedolžen, kot se zdi na prvi pogled, je negativen vpliv na možgane seveda še precej večji, če gre za redno pitje večjih količin alkohola, kar je potrdila tudi najnovejša študija pensilvanskih raziskovalcev. Znanstveniki, ki so se podpisali pod študijo, pri tem opozarjajo na še eno zmotno prepričanje, in sicer na prepričanje, da se tveganje povečuje linearno. V resnici gre namreč za eksponentno rast. Vsak naslednji kozarec alkohola tako povzroči še precej večjo škodo kot kozarec pred njim. Če se na koncu večera odpoveste tistemu »zadnjemu kozarčku«, boste svojim možganom naredili precej večjo uslugo, kot si verjetno predstavljate.

Ali je potrebna sprememba trenutno veljavnih priporočil glede uživanja alkohola?

Raziskovalci, ki so pripravili študijo, menijo, da je smiselna ponovna preučitev trenutnih smernic, povezanih s pitjem alkohola. Količine, ki jih zdravstvene organizacije običajno navajajo kot povsem varne, so namreč lahko precej bolj problematične, kot se je verjelo doslej. Drži sicer, da lahko pijače, kot je rdeče vino, vsebujejo tudi precej koristnih snovi, pri čemer so še posebej dragoceni antioksidanti, ki zmanjšujejo nevarnost za oksidativni stres. Vendar imamo na voljo ogromno drugih virov teh snovi, ki ne ogrožajo naših možganov oziroma zdravja nasploh. Tako ni potrebe, da bi v telo obenem vnašali tudi alkohol.

Alkohol krči možgane
Pomakni se na vrh