8 možnosti uporabe eteričnih olj pri različnih zdravstvenih težavah

Eterična olja

Eterična olja sicer niso »čudežna rešitev«, a vendarle si lahko z njimi pogosto zelo uspešno pomagamo pri ublažitvi različnih težav, povezanih z zdravjem. Tokrat vam zato predstavljamo 8 možnosti tovrstne uporabe eteričnih olj …

1. Pomoč pri kašlju in otečenih sinusih

Eterična olja so lahko zelo koristna pomoč pri kašlju in pri težavah z zamašenimi dihalnimi potmi. Določena olja imajo še posebej blagodejne učinke, na primer eterično olje evkaliptusa. Če ste prehlajeni in močno kašljate ali če se spopadate z vnetimi sinusi, vam priporočamo inhalacije s pomočjo vodne pare. V posodico za inhalacije nalijte vrelo vodo, ki ji dodajte nekaj kapljic evkaliptusovega olja. Inhalacije izvajajte večkrat dnevno, dokler ne občutite izboljšanja.

2. Nega opeklin

Resnejše oblike opeklin seveda zahtevajo zdravniško pomoč, ne glede na vzrok, zaradi katerega so nastale. Po drugi strani pa si lahko pri blažjih opeklinah praviloma pomagamo kar sami. Priporočamo uporabo eteričnega olja sivke, ki ga dodajte gelu aloe vere. Mešanica bo zelo uspešno pomirila opečeno kožo in pospešila njeno celjenje.

3. Izboljšanje prekrvavitve

Slaba prekrvavitev je lahko povezana s številnimi zapleti oziroma resnejšimi zdravstvenimi težavami. Najočitnejši znak, da vaša prekrvavitev ni najboljša, je ta, da vas nenehno zebe, še posebej v dlani in stopala, ne glede na del leta. Na srečo obstaja kar nekaj odličnih naravnih metod za izboljšanje prekrvavitve. Tudi v tem primeru so lahko na primer zelo uporabna eterična olja. Zelo dobra izbira je denimo eterično olje grenivke, ki ga dodajte vroči kopeli.

4. Pomoč pri ublažitvi simptomov artritisa

Ena izmed možnosti za naravno ublažitev bolečin in drugih neprijetnih simptomov, povezanih z artritisom, je redna (vendar nežna!) masaža prizadetih predelov. Učinki masaže pa bodo še boljši, če boste uporabljali masažno olje z dodatkom eteričnih olj. Potrebujete poljubno rastlinsko olje (uporabite lahko tudi naravni losjon brez dišav oz. vonja), ki mu dodajte nekaj kapljic eteričnega olja zelenke, ciprese in limonske trave.

5. Zniževanje telesne temperature

Vročina je sicer povsem naravna in koristna oblika boja telesa s tujki oziroma z okužbami. Vendar pa lahko včasih telesna temperatura vendarle pretirano naraste. Tudi v takšnih situacijah vam lahko pridejo prav eterična olja. Hladni vodi dodajte nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete, sivke in evkaliptusa. V vodo nato pomakajte gobico ali krpo, s katero ohlajajte telo.

6. Lajšanje bolečin v hrbtu in vratu oz. v mišicah

Ogromno ljudi se spopada s pogostimi težavami v hrbtu in vratu, kar je pogosto povezano s tem, da danes marsikdo izmed nas presedi dobršen del dneva. Pri blažjih oblikah bolečin je lahko zelo koristna masaža. Priporočamo, da se pri masaži uporabi mazilo, izdelano iz kokosovega olja, kajenskega popra ter eteričnih olj ingverja, mete in ciprese. Za masažo hrbta vam bo seveda moral priskočiti na pomoč nekdo izmed bližnjih. Mazilo pa lahko hkrati uporabljate tudi na drugih delih telesa, kjer se pojavljajo bolečine oziroma napetosti v mišicah.

7. Pomoč pri hujšanju

Čezmerno telesno težo pogosto dojemamo predvsem kot estetsko težavo. Vendar pa so v resnici precej bolj problematična zdravstvena tveganja, ki jih prinaša debelost. Ta bi morala biti torej primarno dojeta kot zdravstvena težava. Čeprav je seveda ne moremo rešiti zgolj z eteričnimi olji, pa vam lahko ta vendarle vsaj malce olajšajo proces hujšanja. Pri ukrotitvi apetita vam lahko namreč pomaga vdihovanje vonja eteričnega olja cimeta ali mete.

8. Pospešitev celjenja kože oz. pomoč pri modricah

Z eteričnimi olji pa lahko ne nazadnje tudi nekoliko pospešite proces obnove kože po poškodbah. Če želite, da modrice izginejo nekoliko hitreje, kot bi sicer, manjši količini vroče vode dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke in kadilne bosvelije. Mešanico nato uporabite za vroče obkladke.

8 možnosti uporabe eteričnih olj pri različnih zdravstvenih težavah
Pomakni se na vrh