Kako se znebiti občutka krivde zaradi »neproduktivnosti«?

Kako se znebiti občutka krivde zaradi neproduktivnosti

Živimo v svetu, ki od nas zahteva nenehno produktivnost. Ogromno ljudi se zato spopada z občutkom krivde, saj se jim zdi, da ne postorijo dovolj. To pa lahko počasi privede do izgorelosti.

Ste tudi sami prepričani, da morate biti nenehno v pogonu, nadgrajevati svoje veščine in da si ne smete privoščiti niti krajšega predaha, sicer se bo vaše življenje povsem sesulo? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri premagovanju teh občutkov.

1. Razmislite, ali od sebe ne zahtevate preveč

Na svoja pričakovanja do sebe poskušajte pogledati z očmi zunanjega opazovalca. Ali so vaša pričakovanja realistična? Upoštevajte, da ima dan samo 24 ur in da nihče ne zmore vsega. Tako je vedno nujna selekcija. Kaj so tisti cilji, ki se jim lahko brez težav odpoveste? Ali so vse obveznosti, ki so del vašega vsakdana, res nujne oziroma posledica vaših lastnih želja? Ali pa gre morda za to, da poskušate posnemati, kar počnejo drugi, čeprav so vaše okoliščine morda povsem drugačne? Bodite prizanesljivi do sebe in ozavestite, da vaša resnična vrednost ni odvisna od tega, kako produktivni ste.  

2. Pomagajte si s seznami opravil

Občutek, da ste zapravili še en dan, ker niste naredili ničesar »omembe vrednega«, lahko poskušate premagati s seznami opravil. Ko boste s seznama prečrtali posamezno obveznost, bo napredek precej bolj otipljiv, občutek krivde pa se bo posledično zmanjševal. Tudi pri pisanju seznamov morate seveda paziti na to, da vaša pričakovanja ne bodo previsoka. Osredotočite se na tisto, kar je resnično nujno, pri čemer upoštevajte, koliko časa boste imeli na voljo. Predolgi seznami opravil vas lahko demotivirajo. Tako obupate, preden zares začnete, zato težko postorite tudi tisto, kar je zares nujno. Priporočljiva je hiarhizacija nalog – od najnujnejše do najmanj pomembne. Tako ne boste imeli občutka, da ste zapravili dan, tudi če ne boste postorili vsega s seznama.

3. Upoštevajte, da je produktivnost neločljivo povezana s počitkom

Nesmiselno bi bilo pričakovati, da boste produktivni, če ste povsem izžeti in nenaspani. Počitek tako ne bi smel biti povod za občutke krivde. Če vam to, da ste karseda produktivni, pomeni zelo veliko, bi morali biti še posebej pozorni na to, da imate vedno dovolj časa za kakovosten spanec in za dejavnosti, ki vas sproščajo. 

4. Začrtajte jasne meje med delom in prostim časom

Občutek krivde zaradi neproduktivnosti je pogosto povezan z zabrisano ločnico med časom za delo in prostim časom. Tako imate vedno občutek, da bi morali početi nekaj »produktivnega«, saj ni jasno, da gre pravzaprav za čas, namenjen počitku in sprostitvi. Poskušajte se držati ustaljenega urnika, pri čemer jasno določite, kateri so tisti termini, ko je delo »prepovedano«. Pri tem upoštevajte, da spadajo v to kategorijo tudi gospodinjska opravila in podobne obveznosti.

5. Ozavestite, da vsakdo občasno potrebuje pomoč

Nevarnost za izgorelost je še posebej visoka pri ljudeh, ki ne znajo prositi za pomoč, ko jo potrebujejo. Če se pogosto spopadate z občutki krivde zaradi neproduktivnosti, je to najverjetneje znak, da ste preobremenjeni in da potrebujete pomoč. Razmislite, katere so tiste naloge, ki bi jih lahko brez težav prepustili komu drugemu.

6. Pomagajte si s treningom čuječnosti

Trening čuječnosti bo poskrbel, da se boste lažje osredotočili na tukaj in zdaj. Vaše misli tako ne bodo begale k obveznostmi, ki vas še čakajo, ampak bodo usmerjene h konkretni nalogi, ki je pred vami. Obveznosti se posledično ne bodo zdele več neobvladljive, zaradi večje zbranosti pa boste posamezne naloge opravili bolje in hitreje.

7. Izogibajte se pretirani uporabi družbenih omrežij

Za občutek krivde je pogosto krivo primerjanje z drugimi. Zaradi družbenih omrežij se je danes temu še posebej težko izogniti. Poskušajte vsaj malce omejiti čas, ki ga namenite družbenim omrežjem. Tako vas ne bo nenehno preganjala misel, da bi morali početi praktično vse, kar počnejo drugi, čeprav je seveda nemogoče, da bi lahko vse to zmogel en sam človek.

Kako se znebiti občutka krivde zaradi »neproduktivnosti«?
Pomakni se na vrh