Cepljenju se je poskušal izogniti z umetno roko

Cepljenje

Omejevanje dostopa do različnih storitev osebam brez potrdila o cepljenju proti covidu-19, prebolevnosti ali negativnem testu je pri marsikom poskrbelo za precej kreativnosti. Pogosti so bili denimo primeri oseb, ki so našle nekoga, ki se je v zameno za plačilo cepil »v njihovem imenu«, torej tako, da je začasno prevzel njihovo identiteto. Toda primer, o katerem so konec lanskega leta poročali iz Italije, je zagotovo še posebej nenavaden … pa tudi zabaven. Moški je namreč poskušal medicinsko sestro, ki naj bi ga cepila, pretentati z umetno roko.

Medicinska sestra je praktično v hipu ugotovila, da to ne more biti človeška roka

Italijanov poskus prevare z umetno roko ni bil posebej domišljen. Filippa Bua, medicinska sestra, ki je nameravala moškemu vbrizgati cepivo proti covidu-19, je hitro ugotovila, da se dogaja nekaj nenavadnega. Tekstura je namreč odstopala od običajne teksture človeške roke, saj je bila koža zelo hladna in gumijasta. Zelo nenavadna pa je bila tudi barva kože, ki je bila po besedah sestre »presvetla, da bi bila lahko človeška«. Izkazalo se je, da pred seboj resnično ni imela človeške roke, ampak ponaredek oziroma umetno roko, izdelano iz gume.

Po razkrinkanju sledile sarkastične pripombe in prepričevanje

Moški, ki je poskušal pretentati sistem in priti do potrdila o cepljenju, ne da bi se zares cepil, je svojo pravo roko preprosto skril v oblačila, nato pa nadnjo namestil umetno roko. Ko je bil poskus prevare razkrinkan, kar se je zgodilo praktično v hipu, se ni pretirano vznemirjal. Sledile naj bi sarkastične pripombe, nato pa je poskušal medicinsko sestro prepričati, naj preprosto zamiži na eno oko. Toda v cepilnem centru so bili odločni. Ne le da moškemu niso ugodili, ampak so se odločili tudi za ovadbo pri lokalnem tožilstvu zaradi poskusa prevare.

»Nespoštovanje našega poklica in zapravljanje dragocenega časa zdravstvenega osebja«

Filippa Bua je medijem kasneje povedala, da je bila po dogodku izjemno užaljena. Zdelo se ji je, da je bil moški nespoštljiv do njene stroke, obenem pa jo je dogodek prizadel tudi kot osebo. Med drugim je dejala, da so se morali  zdravstveni delavci v zadnjem času spopadati s številnimi napadi oziroma osebami, ki so jih uporabile kot tarčo za sproščanje svoje jeze zaradi dogajanja. Zaradi ponavljajočih se konfliktnih situacij so izgubili ogromno dragocenega časa, in to v obdobju vsesplošne preobremenjenosti zdravstvenega osebja.

Poskus prevare se je zgodil v obdobju, ko je Italija uvajala »super zeleno karto«

Moškemu, ki se je odločil za nenavaden poskus prevare z umetno roko, dogajanje v zdravstvu ne bi smelo biti popolna neznanka. Glede na poročanje naj bi bil namreč po poklicu zobozdravnik, vendar pa je bil v času dogodka v začasnem suspenzu, in to zaradi zavračanja cepljenja. Italija je prav v tistem obdobju uvajala t. i. super zeleno karto. Pred tem so bila določila podobna kot v Sloveniji: za dostop do večine storitev je bilo treba predložiti potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem testu. Super zelena karta pa je nato pravila še nekoliko zaostrila. Tako ni več zadoščalo potrdilo o negativnem testu, ampak izključno potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. V povezavi z zdravstvenimi delavci, policisti in zaposlenimi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah pa je bil narejen še korak dlje. Italijanske oblasti so namreč zanje zapovedale obvezno cepljenje. Nato pa je bilo obvezno cepljenje odrejeno še za osebe, starejše od 50 let.

Cepljenju se je poskušal izogniti z umetno roko
Pomakni se na vrh