Aromaterapija za dobro jutro, energije poln dan in lahko noč

Aromaterapija

V zadnjih letih je postala aromaterapija in eterična olja izjemno razširjena in priljubljena. Najverjetneje imate tudi sami doma vsaj stekleničko ali dve eteričnega olja. Toda kako pogosto si vzamete čas za aromaterapijo? Večina ljudi se na eterična olja spomni zgolj občasno, vendar bodo učinki zagotovo precej boljši, če bo postala aromaterapija del vašega vsakdana. Seveda pa je pomembno, da izbiro eteričnih olj prilagodite delu dneva. S premišljeno izbiro lahko poskrbite za bistveno boljši dan. Vonjave, ki jih zaznavamo okoli sebe, imajo namreč izjemno velik vpliv na naše razpoloženje oziroma počutje.

Poživljajoči vonji za energije poln začetek dneva

Vonj določenih eteričnih olj nas napolni z energijo in predrami. Tovrstna eterična olja niso koristna samo po neprespani noči. Priporočljivo je, da postanejo sestavni del vaše jutranje rutine. Tudi če je bil vaš spanec kakovosten in če ste spali dovolj dolgo, ste zjutraj najverjetneje vsaj malce zmedeni in »v sanjskem svetu«. Prehod med spanjem in budnostjo nam lahko namreč vzame kar precej energije. Tako se je nemalokrat težko sprijazniti z dejstvom, da bo treba zapustiti toplo posteljo in se pripraviti na izzive, ki nas čakajo. Večina si pri tem pomaga s kavo, precej manj znano pa je, da se lahko zelo uspešno predramimo tudi s pomočjo aromaterapije. Za zgodnje jutranje ure so še posebej koristna eterična olja s sladkim, poživljajočim vonjem – na primer olje breskve ali ananasa (to sicer nista eterični olji v ožjem pomenu izraza, toda ko gre za aromaterapijo, so učinki zelo podobni). Dobra izbira pa je tudi eterično olje zelene mete, ki prinaša zanimivo kombinacijo sadnega vonja in svežine.

Produktivnejši s pomočjo aromaterapije

Naj vas eterična olja spremljajo tudi med delom. Če ne morete uporabljati difuzorja, si lahko pomagate tudi z drugimi metodami – na primer tako, da občasno odprete steklenično izbranega eteričnega olja in nekajkrat globoko vdihnete. Eterična olja lahko prispevajo k temu, da ste med delom bolj zbrani, posledično pa produktivnejši. Delo bo tako opravljeno precej hitreje, kot bi bilo sicer. Dobra izbira so eterična olja grenivke, kardamoma, pomaranče, bergamotke in dišeče kanange (ylang-ylang).

Eterična olja za popoldansko/večerno umiritev

Jasna razmejitev med časom za delo in časom za sprostitev oziroma prostočasne dejavnosti je izjemno pomembna. Zabrisane meje namreč pogosto privedejo do izgorelosti. Zelo koristni so lahko ponavljajoči se rituali, s katerimi svojim možganom sporočite, da je prišel čas za drugo polovico dneva. Eden od tovrstnih ritualov je lahko prav aromaterapija. Postopoma boste začeli zaključek delovnika povezovati s specifičnimi vonji. Tako se boste precej lažje resnično odklopili in si napolnili baterije. Za popoldansko ali večerno umiritev se priporočajo eterična olja jasmina, zelenega čaja, lotosa in cedre.

Aromaterapija za boljši spanec

Za piko na i poskrbi uporaba eteričnih olj tik pred spanjem. Tu ni potrebno pretirano kompliciranje. Predlagamo, da daste priložnost klasični, preverjeni rešitvi. V mislih imamo seveda eterično olje sivke, ki ima izjemno pomirjajoč vpliv in ki je lahko zelo učinkovita naravna pomoč pri lajšanju težav s spanjem. Če zvečer težko zaspite, je aromaterapija pred spanjem še posebej priporočljiva. Uporabite lahko difuzor ali pa pripravite razpršilo za posteljnino, in sicer tako, da vodi primešate nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Ena od možnosti pa je tudi priprava mazila za telo z dodatkom sivkinega olja. Tako lahko združite aromaterapijo in nego kože. Eterično olje sivke dodajte kokosovemu olju, ki ste ga pred tem segreli na sobno temperaturo. Dobro premešajte in vaše naravno mazilo s pomirjajočimi učinki je pripravljeno.

Aromaterapija za dobro jutro, energije poln dan in lahko noč
Pomakni se na vrh