Umivanje las z balzamom namesto s šamponom

Umivanje las z balzamom namesto s šamponom

Umivanje las z balzamom je metoda, ki ima kar precej privržencev. Še posebej primerna naj bi bila za osebe s skodranimi lasmi, ki so zaradi eliptične strukture nagnjeni k poškodbam. Prepogosta uporaba šampona lahko poveča občutljivost las, saj odstrani zaščitno plast maščob. Uporaba balzama namesto šampona se tako priporoča tudi osebam z zelo suhimi, štrenastimi lasmi. Vendar pa morate vedeti, kako natančno se tega lotiti in katerim napak se morate izogniti …

Izogibajte se balzamom s silikonom in mineralnimi olji

Z uporabo balzama namesto šampona lahko očistimo lase, ne da bi pri tem odstranili maščobe. To ima seveda tako prednosti kot slabosti. Pozorni morate biti na to, da izberete balzam, ki ne vsebuje silikona in mineralnih olj. Te sestavine lahko las pretirano obtežijo, poleg tega pa se začnejo postopoma kopičiti na lasišču, kar lahko privede do precejšnjih težav. Če so vaši lasje tanki in ravni, obenem pa imate precej težav s čezmernim maščenjem las, umivanje izključno z balzamom najverjetneje ni najprimernejša izbira za vas.

Občasno bo še vedno potreben tudi šampon

Upoštevati morate, da umivanje las z balzamom ne more povsem odpraviti potrebe po uporabi šampona. Gre za metodo, katere cilj je predvsem podaljševanje časa med posameznimi šamponiranji. Balzami običajno vsebujejo t. i. neionske površinsko aktivne snovi, ki niso najbolj uspešne pri odstranjevanju umazanije. Občasno boste morali torej uporabiti tudi šampon, sicer se lahko na lasišču nakopiči preveč maščob, umazanije in ostankov izdelkov za oblikovanje pričeske – tudi če izberete kakovosten balzam brez silikona in drugih problematičnih sestavin. Če ste za umivanje las že trikrat zapored uporabili balzam namesto šampona, je vsekakor pametno, da niz prekinete in si lase operete z nežnim šamponom. Nato pa si lahko ponovno privoščite nekaj pranj samo z balzamom.

Dodatne prednosti umivanja las z balzamom

Osnovna korist zamenjave šampona z balzamom je zmanjšana nevarnost za izsušitev las. Poleg tega lahko to poskrbi za manj vozlov, za bolj definirane in lažje obvladljive kodre ter za mehkejše lase. Lasje bodo po pranju z balzamom osveženi in prijetnega vonja, obenem pa dobro navlaženi. Podobne učinke lahko sicer dosežete tudi s šamponom z balzamom; toda če boste uporabili samo balzam, bo tveganje za izsuševanje las in podobne težave še nekoliko manjše.  

Pred umivanjem z balzamom ne uporabljajte mastnih izdelkov za lase

Če nameravate za naslednje umivanje las uporabiti izključno balzam, pazite, da pred tem na lase ne boste nanašali zelo mastnih izdelkov za nego las in za oblikovanje pričeske. Balzam lahko lase osveži in hidrira, vendar, kot omenjeno, ne more odstraniti maščob. Tako je vsekakor pametno, da se izogibate izdelkom, ki bi se lahko začeli brez šampona kopičiti na lasišču. Pri nanašanju balzama se osredotočite samo na lase, lasišče pa nežno zmasirajte z vodo; tako boste mehansko odstranili del umazanije, posledično pa boste zmanjšali nevarnost za zamašitev por. Pred pranjem z balzamom lase vedno temeljito razčešite. Tako jih bo lahko balzam dosegel bolj enakomerno. Poleg tega pa s tem potisnete maščobo po lasu navzdol; skodrani lasje so pogosto precej suhi, zato jim bo maščoba koristila, medtem ko bi bilo lahko kopičenje maščobe na lasišču problematično.

Alternativna možnost: uporaba balzama in jabolčnega kisa

Dobra izbira je lahko tudi kombinacija balzama in naravnih izdelkov s čistilnimi učinki, na primer jabolčnega kisa. Ko lase operete z balzamom in balzam izperete z vodo, lase in lasišče prelijte z razredčenim jabolčnim kisom. To bo pomagalo pri odstranjevanju maščob in umazanije, ne da bi s tem lase pretirano izsušili. Kis je boljša izbira od šampona tudi zaradi dejstva, da je njegov pH praviloma bolj podoben pH-ju naše kože, s tem pa tudi lasišča. Naša koža je namreč naravno rahlo kisla, medtem ko je pH mnogih šamponov bazičen.

Umivanje las z balzamom namesto s šamponom
Pomakni se na vrh