Kuhanje s šparglji

šparglji

Šparglje pred pripravo dobro operemo. Nož nastavimo pod vršiček poganjka in lupimo navzdol. Olesenel del stebla odrežemo. Če nismo prepričani kje je prava meja, špargelj primemo z rokami in ga upognemo. Sam bo počil tam, kjer se začne neuporaben del poganjka, ostal pa bo del, poln sokov. Zeleni šparglji imajo tanjšo lupino, zato jih navadno lupimo le v zadnji tretjini stebelca. Samonikle vrste lupljenja ne potrebujejo, potrebno jim je zgolj odstraniti spodnji del.

šparglji

Šparglje lahko uporabite na 1001 način. V juhah, solatah, testeninah ali različnih rižotah. Pa kot prilogo mesu, ribam, celo tofuju. Nadvse priznane so kombinacije z jajci, pa naj bodo pečena, vmešana ali trdo kuhana, pa s slanino ali pršutom in različnimi siri. Tudi v družbi raznih kaš, na primer ajdove ali pirine, se odlično počutijo. Skupaj z mlado špinačo, jagodami ali koščki melone so pravo kulinarično presenečenje. Presni so okusni predvsem vršički in čeprav so surova užitna tudi stebla, jih v kulinariki še največkrat termično obdelajo, saj tako izgubijo nekaj grenkobe. Lahko jih pečemo, pražimo, kuhamo v vodi ali na sopari. Da ohranijo čim več hranilnih snovi, jih vročini nikar ne izpostavljajmo predolgo.

Bele kuhamo približno 20 minut, zelene malo manj. Vodo osolimo, dodamo ščepec sladkorja, nekaj limoninega soka in masla. Najlažje jih skuhamo v posebnem podolgovatem loncu za šparglje ali pa jih med kuhanjem z vrvico povežemo v šop.

Skoraj obvezna pri pripravi špargljev sta oljčno olje in česen, ki njihov žlahten okus še bolj poudarita. Navadno sta sol in poper povsem dovolj, lahko pa dodamo še druge, sveže ali suhe začimbe.

Če jih pripravljamo kot samostojno jed, za eno osebo potrebujemo 500 g špargljev ali več (500g je en šop). Za prilogo jih potrebujemo pol manj, za dodatek rižu in solati pa  zadostuje že nekaj okusnih poganjkov.

Več o špargljih preberite tukaj >>

Kuhanje s šparglji
Pomakni se na vrh