Arome, ki spodbudijo čute

V antiki so uporabljali veliko začimb, da so jedi dobile okus, da so jih lahko shranjevali, pa tudi za dražitev čutov. Zaradi njihovega okusa istočasno dražijo vonj in okus, dve čutili za spodbujanje erotičnosti.

Pa tudi znanost jih uvršča med afrodiziake, saj povečujejo moč z drugačnim učinkom. Vse začimbe namreč vsebujejo snovi, ki so blago dražeče za urinske poti, po katerih se izločajo. Ta učinek ni škodljiv za organizem, vendar pa povzroči večji pretok krvi v genitalne predele, učinek tega pa je bolj poudarjena erekcija pri moških in močnejši orgazem pri ženskah. Pa si podrobneje poglejmo lastnosti nekaterih najpogosteje uporabljenih začimb.

arome

Feferoni

Je dober afrodiziak, še posebej pri moških. Poleg tega, da pospešuje pretok krvi, deluje na prostato, moški organ, ki proizvaja tekočino, v kateri so spermiji, in tako lajša ejakulacijo.

Koriander

Njegovo suho seme še posebej pri ženskah sprošča evforične učinke. V arabskih deželah ga uporabljajo za aromatiziranje kave in kot dodatek pri pripravi mesa in zelenjave.

Žafran

Je zelo pogost v španski kulinariki in kulinariki Srednjega vzhoda. Ta dragocena začimba draži erogene cone in nekatere študije so dokazale, da ima podobne učinke kot nekateri hormoni.

Ingver

Ingver ima močno in razburljivo aromo ter močno vpliva na čute.

  • Ingver se uporablja za vzbujanje poželenja v vseh arabskih deželah in deželah Orienta. Dodajajo ga sladicam in čaju, poleg tega pa je tudi osnovna sestavina karija.
  • Poleg tega pa znanstveniki potrjujejo, da ingver tudi pozitivno vpliva na želodec in lajša prebavo. Zato nam je lahko v pomoč, če smo se preveč najedli, saj nam teža v želodcu ugasne vsakršno strast.

Vanilija

Ima sladek in oster okus, ki veliko osebam vzbudi poželenje. Vanilija vpliva na osrednji živčni sistem, zaradi nje postanemo evforični in nas poživi.

Česen in čebula

Sicer ne spadata med začimbe, vendar pa jih v prehrani veliko uporabljamo za aromatiziranje jedi, pa tudi, da bi jih ‘erotizirali’.

  • Česen in čebula spodbujata krvni obtok tudi v predelu genitalij, izboljšujeta žensko čutnost in daljšata erekcijo.
  • Poleg tega spodbujata proizvodnjo testosterona, moškega hormona, ki vpliva na erekcijski mehanizem.
  • Problem pa povzroča vonj, ki ga česen in čebula puščata v ustih. Da bi se tega problema znebili, lahko prežvečimo kakšen list bazilike, peteršilja ali zrno kave.
Arome, ki spodbudijo čute
Pomakni se na vrh